Business Consulting Lelystad

ZZP’ers lijken vogelvrij verklaard na 1 mei..

Niet leuker, wel makkelijker..
Dat is al jaren de nieuwe lijfspreuk van onze overheid en belastingdienst.
Met het verdwijnen van de VAR en een transitie tijd tot 1 mei 2017 zijn we weer een nieuwe weg ingeslagen.
Het schort al redelijk aan gedetailleerde voorlichting en veel ZZP’ers tasten reeds in het duister.

Is een overeenkomst nu wel of niet verplicht? Zelfs daar geen duidelijke uitleg over. Wat rest is het volgende.. Bij de aangifte IB gaat de belastingdienst bepalen of je wel of niet hebt voldaan aan de regels van de zelfstandige. Dus zelfs met het gebruik van een goedgekeurde model overeenkomst, is er geen enkele zekerheid of de ZZP’er als zelfstandige word gezien.

Hierbij de volgende quote van de belastingdienst:
“Als u een modelovereenkomst gebruikt, zegt dat niets over hoe wij uw inkomsten zien. Of uw inkomsten winst uit onderneming, loon uit dienstbetrekking of resultaat uit overige werkzaamheden zijn, beoordelen wij bij uw aangifte inkomstenbelasting. Werken u en uw opdrachtgever volgens 1 van de modelovereenkomsten, dan zegt dat dus alleen iets over de loonheffingen en niets over uw ondernemerschap.”

Voor alle zekerheid raad ik alle ZZP’ers te zeerste aan om een Model overeenkomst te gebruiken, zeker bij opdrachten voor langere tijd. Werkt de ZZP’er dagelijks of wekelijks voor een andere opdrachtgever, dan is de zelfstandigheid duidelijk.

Gebruik zoveel mogelijk je eigen materialen en gereedschap.
En kijk goed naar de gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Mooie graadmeter: Kan je je werk zelfstandig ook thuis uitvoeren?
Indien je echt de faciliteiten van de werkgever nodig hebt, is het raadzaam om een dienstbetrekking te overwegen.

Waar Nederland een paar jaar geleden de zelfstandigheid stimuleerde en het ook belastingtechnisch aantrekkelijk maakte, is deze stelling compleet veranderd.
Teveel mensen gebruiken de belastingvoordelen, waar er getwijfeld kan worden aan de arbeidsverhouding en naar goed verzorgingsstaat gebruik, moeten we zorgen voor de ZZP’ers zonder werk. Er wordt een pensioen fonds opgericht etc.. De komende jaren verwacht ik veel “collectieve secundaire arbeidsvoorwaarden” waardoor we straks op een punt komen of we moeten kijken of ZZP nog in algemeen gebruik gerechtvaardigd is.. Spannende tijden, maar veel duidelijker is het nog niet.

No Comments

Leave a Comment