top of page

Grote veranderingen op komst voor zzp’ers!







Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op

schijnzelfstandigheid. Bent u klaar voor deze nieuwe regels?





Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. De Wet DBA wordt – populair gezegd - uit de koelkast gehaald en zal alsnog feitelijk werking krijgen. De opdrachtgever loopt daardoor meer risico op naheffingen van loonbelasting en sociale premies. Als sprake is van schijnzelfstandigheid dan kunnen er bovendien arbeidsrechtelijke gevolgen zijn zoals recht op arbeidsvoorwaarden uit de cao, doorbetaling bij ziekte, transitievergoeding en pensioenopbouw.


Er is een nieuw wetsvoorstel (wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en

rechtsvermoedens) dat thans voorligt bij de Raad van State. De Raad van State zal advies geven en daarna moeten de Eerste en Tweede Kamer hier nog over stemmen.


In het wetsvoorstel zijn indicaties opgenomen die wijzen op zelfstandig werken of die wijzen op werknemerschap. Denk daarbij aan een rechtsvermoeden van een arbeidsrelatie als het uurtarief lager is dan een vastgesteld minimum. Bij een minimum wordt nu bijvoorbeeld gesproken over een tarief van € 33,- bruto per uur.


Een datum van inwerkingtreding is nog niet bekend en dat zal nog even op zich laten wachten. Het wetgevingstraject bevindt zich in een pril stadium. In de tussentijd zal dus gewerkt moeten worden binnen de kaders van de Wet DBA.



Wat zijn de veranderingen per 1 januari 2025?


Per 1 januari 2025 vervalt het huidige handhavingsmoratorium met betrekking tot de Wet DBA. De Belastingdienst treedt nu alleen op bij kwaadwillendheid of bij het niet opvolgen van aanwijzingen. Vanaf 1 januari 2025 vervalt dat en zal de Belastingdienst in alle gevallen gaan handhaven en naheffingen gaan doen.


Op die manier wil de Belastingdienst, na 8 jaar van relatieve stilte (sinds de invoering van de Wet DBA in 2016), schijnzelfstandigheid intensiever gaan aanpakken.



Wat betekent dit voor zzp’ers en opdrachtgevers?


Het is van groot belang om uw samenwerkingen goed tegen het licht te houden en deze laatste maanden van 2024 te benutten voor een duidelijke en correcte vastlegging. Dit is cruciaal voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers.


Voor zzp’ers betekent dit dat zij hun ondernemerschap op orde moeten hebben en moeten zorgen dat ze niet in het grijze gebied van schijnzelfstandigheid terechtkomen. Opdrachtgevers dienen hun beleid te herzien en mogelijk hun contracten aan te passen om te voldoen aan de nieuwe regels en om boetes en naheffingen te voorkomen.



Bron: KvK

58 weergaven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page