Checklist Aangifte Inkomstenbelasting 2018

Zoals beloofd vandaag de Checklist van de Belastingdienst met een 6 – stappenplan” voor uw aangifte Inkomstenbelasting. Deze checklist is natuurlijk ook van toepassing indien U bent meegenomen in de uitstelsregeling. De nood is echter dan niet zo hoog want in plaats van 1 mei 2019 dient U de aangiften uiterlijk in januari 2020 ingediend te hebben.

Check of U wel aangifte moet doen als ondernemer

Check of u wel aangifte moet doen als ondernemer. Misschien bent u wel  ondernemer voor de btw. Maar dan bent u niet  automatisch ook ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Doet U zelf aangifte of besteedt U dat uit?

Doet u zelf aangifte of besteedt u dat uit? Beide oplossingen hebben zo hun voordelen. Uw aangifte uitbesteden aan een adviseur kost geld, maar biedt ook veel gemak. Daarom kiest inmiddels bijna 2/3 van de ondernemers hiervoor. Maar is uw administratie niet te complex, dan kunt u ook prima zélf aangifte doen. Zelf aangifte doen U doet zelf online aangifte via Mijn Belastingdienst. Uw aangifte bestaat uit 2 delen: een privédeel en een zakelijk deel. Het privédeel van uw aangifte hebben wij al voor u ingevuld. Kijk die gegevens goed na, en vul aan waar nodig. Het zakelijk deel van uw aangifte moet u zelf invullen. Bekijk welke gegevens u nodig hebt voor uw aangifte inkomstenbelasting 2018. U kunt samen met uw fiscale partner aangifte doen. Ook als die geen ondernemer is.

Aangifte laten doen. Besteedt u uw aangifte toch liever uit? Let dan hierop. Zorg dat uw adviseur alle juiste cijfers en gegevens van u heeft. U kunt uw adviseur toestemming geven om gebruik te maken van de vooraf ingevulde gegevens. Ook als u uw aangifte uitbesteedt, blijft u zelf verantwoordelijk dat alles klopt. Bespreek de aangifte daarom met uw adviseur voordat de aangifte wordt verstuurd.

Check of U al inloggegevens heeft voor Mijn Belastingdienst

Aangifte doet u via Mijn Belastingdienst. Daarvoor hebt u een werkende DigiD nodig. Check daarom op digid.nl alvast even of u kunt inloggen met uw DigiD. Daar kunt u ook direct een nieuwe aanvragen, als dat nodig is.

Controleer of Uw administratie op orde is

Uw administratie moet op orde zijn om snel en volledig aangifte te doen. Zorg dat u alle cijfers op een rijtje hebt. Lees meer bij:

Weet welke regelingen en aftrekposten voor U zijn

We hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet:

Check of u er gebruik van kunt maken.

Weet waar U extra op moet letten

Er zijn onderwerpen waarmee regelmatig fouten worden gemaakt in de aangifte. Bijvoorbeeld:

Kijk ook welke belastingzaken zijn veranderd vanaf 1 januari 2018. Loop ze nu al door, dan weet u bij het invullen precies waarop u moet letten.

NOTE: Ook goed om te lezen voor particulieren wat de aftrekposten zijn voor 2018 en 2019

Wat zijn de fiscale aftrekposten belasting 2018 en 2019 voor particulieren? Dat is belangrijk voor uw belastingaangifte inkomstenbelasting in 2018 en 2019, maar ook voor uw loonheffing en teruggave inkomstenbelasting gedurende het jaar 2018 en 2019. Let op box 1 en box 3 van de inkomstenbelasting. Bekijk ook digitaal of u moet bijbetalen of niet, zodat u weet waar u aan toe bent. Vergelijkbare aftrekposten gelden ook voor 2019.