Blog

Prinsjesdag 2020

Zoals beloofd hierbij het “wordt vervolgd” over Prinsjesdag en de belastingdruk 2020.

Aftrekposten naar voren schuiven

De belastingtarieven in Nederland zijn aan het veranderen. De belastingdruk gaat voor veel mensen omlaag. Goed nieuws! Maar het betekent wel dat je je aftrekposten ook tegen een minder hoog percentage af mag trekken. Het maximum aftrekpercentage van veel aftrekposten wordt ook nog eens afgebouwd naar maximaal 37,05% in 2023. Dat kan een hoop geld schelen. Dus zijn er aftrekbare kosten die je in de toekomst toch moet of wil maken? Maak ze dan dit jaar en trek ze bij je belastingaangifte over 2019 af tegen een hoger tarief dan in de jaren daarop mogelijk is.

Lagere tarieven in de vennootschapsbelasting

In 2019 moet bijvoorbeeld een BV over haar belastbare winst tot € 200.000 19% vennootschapsbelasting betalen. Voor zover de winst hoger is dan € 200.000, is het tarief 25%. Na 2019 gaan beide tarieven verder omlaag. In 2020 naar respectievelijk 16,50% en 22,55%, en in 2021 naar respectievelijk 15% en 20,50%. Deze tarieven staan al vast. Ze gaan omlaag omdat een hoge belastingdruk op onder meer bedrijfswinst het investeringsklimaat minder aantrekkelijk maakt. En dat gaat ten koste van de economische groei.

Inkomsten uitstellen

We zeiden het al: de belastingen in Nederland gaan voor veel mensen omlaag. Waar het handig is om aftrekposten naar voren te halen, kan het ook voordelig zijn inkomsten uit te stellen. Als je die mogelijkheid hebt, kun je ervoor kiezen sommige opdrachten of werkzaamheden pas in 2020 uit te voeren, een te ontvangen bonus door te schuiven of wat later met pensioen te gaan. Hierdoor betaal je over de te ontvangen bedragen minder belasting. Want in de komende jaren is de belastingdruk lager.

Prinsjesdag 2020 Tipje vd sluier.

17 September wordt het nieuwe Belastingplan 2020 ingediend. Wat veranderd er op fiscaal gebied voor ondernemers? Een aantal maatregelen staan al vast maar zijn bij velen nog niet bekend. In onze volgende blog zullen wij uitgebreider in gaan op deze maatregelen en wat dat voor U als ondernemer betekend. Een kleine overweging die wij vast willen meegeven is de overstap naar een BV……is dat nu wel of niet de moeite waard de komende jaren.

Bedrijfskleding-werkkleding

Werkkleding is kleding die nodig is voor het werk en dat normaal gesproken niet geschikt is om in de vrije tijd te dragen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om bedrijfskleding (nodig voor herkenning, eenheid) en veiligheidskleding (vereist voor veiligheid, gezondheid). De medewerker zal gehouden zijn deze kleding te gebruiken in overeenstemming met de voorschriften die de werkgever in redelijkheid opstelt. Voor alle duidelijkheid kan deze verplichting in de arbeidsovereenkomst opgenomen worden. De werkgever zal voor deze kleding moeten zorgen, tenzij het arbeidscontract anders bepaalt of tenzij het in de bedrijfstak gebruikelijk is dat de medewerker zelf voor deze kleding zorgt

Relevante onderwerpen die mogelijk in een regeling van kledingvoorschriften opgenomen kunnen worden zijn; tekenen van ontvangst van de kleding en regeling bij vertrek; wanneer wordt de kleding vervangen; wie draagt de kosten voor onderhoud (reinigen); onder welke omstandigheden komen de kosten voor tussentijdse vervanging voor rekening van de medewerker; voorschriften over het dragen van de kleding waarbij rekening wordt gehouden met zwangere medewerkers; kunnen medewerkers extra kleding reserveren op eigen kosten en op welke voorwaarden koopt de onderneming deze kleding terug bij vertrek; etc. Laten de kledingsvoorschriften geen ruimte voor het dragen van kledingstukken met een algemene godsdienstige grondslag, dan is er snel sprake van een verboden onderscheid op grond van godsdienst 

Het verstrekken van werkkleding is niet belast met loonbelasting en premies als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De werknemer de kleding niet meer naar huis neemt, of
  • De kleding niet geschikt is voor privé gebruik, of
  • De kleding (wel geschikt is voor privé gebruik, maar) voorzien is van het logo of de naam van de werkgever, welke groter is afgebeeld dan 70 vierkante centimeter (bijv. 7 bij 10 cm).

Bron: Belastingdienst

Investeringsaftrek 2019….wist U dat?

Om investeringen door ondernemers in bedrijfsmiddelen te bevorderen is er de zogenaamde Investeringsaftrek door de Belastingdienst in het leven geroepen. Er zijn 3 vormen van investeringsaftrek t.w. de:

Wij zullen ons beperken tot de KIA. Bij de KIA is er een minimaal investeringsbedrag van € 2.300,00 en een maximum investeringsbedrag van € 318.449,00. Tevens geldt er dan een minimum bedrag per bedrijfsmiddel van € 450,00. Vanaf het minimale investeringsbedrag van € 2.300,00 is de investeringsaftrek 28%. Het maximale wat er aan investeringsaftrek bij de KIA te bereiken valt is € 15.863,00. Dit bedrag wordt bereikt indien de investeringen liggen tussen de € 57.321,00 en € 106.150,00. Bij een hoger bedrag aan investeringen daalt de aftrek met 7,56% over het meerdere tot 0% indien het bedrag van € 318.449,00 is bereikt.

Wist u dat dit dus ook geldt voor de aanschaf van een Ipad, laptop, Iphone, dure aktetas of kantoormeubilair en websites? Gebruik maken van deze regeling levert direct geld op. Let wel dat het wel nieuwe goederen moeten zijn, tweedehands valt niet onder de Investeringsaftrek. Ook middelen en / of goederen die zowel privé als zakelijk worden gebruikt vallen niet onder de Investeringsaftrek.

Vragen…? Bel gerust met Admi Account voor een helder advies

Checklist Aangifte Inkomstenbelasting 2018

Zoals beloofd vandaag de Checklist van de Belastingdienst met een 6 – stappenplan” voor uw aangifte Inkomstenbelasting. Deze checklist is natuurlijk ook van toepassing indien U bent meegenomen in de uitstelsregeling. De nood is echter dan niet zo hoog want in plaats van 1 mei 2019 dient U de aangiften uiterlijk in januari 2020 ingediend te hebben.

Check of U wel aangifte moet doen als ondernemer

Check of u wel aangifte moet doen als ondernemer. Misschien bent u wel  ondernemer voor de btw. Maar dan bent u niet  automatisch ook ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Doet U zelf aangifte of besteedt U dat uit?

Doet u zelf aangifte of besteedt u dat uit? Beide oplossingen hebben zo hun voordelen. Uw aangifte uitbesteden aan een adviseur kost geld, maar biedt ook veel gemak. Daarom kiest inmiddels bijna 2/3 van de ondernemers hiervoor. Maar is uw administratie niet te complex, dan kunt u ook prima zélf aangifte doen. Zelf aangifte doen U doet zelf online aangifte via Mijn Belastingdienst. Uw aangifte bestaat uit 2 delen: een privédeel en een zakelijk deel. Het privédeel van uw aangifte hebben wij al voor u ingevuld. Kijk die gegevens goed na, en vul aan waar nodig. Het zakelijk deel van uw aangifte moet u zelf invullen. Bekijk welke gegevens u nodig hebt voor uw aangifte inkomstenbelasting 2018. U kunt samen met uw fiscale partner aangifte doen. Ook als die geen ondernemer is.

Aangifte laten doen. Besteedt u uw aangifte toch liever uit? Let dan hierop. Zorg dat uw adviseur alle juiste cijfers en gegevens van u heeft. U kunt uw adviseur toestemming geven om gebruik te maken van de vooraf ingevulde gegevens. Ook als u uw aangifte uitbesteedt, blijft u zelf verantwoordelijk dat alles klopt. Bespreek de aangifte daarom met uw adviseur voordat de aangifte wordt verstuurd.

Check of U al inloggegevens heeft voor Mijn Belastingdienst

Aangifte doet u via Mijn Belastingdienst. Daarvoor hebt u een werkende DigiD nodig. Check daarom op digid.nl alvast even of u kunt inloggen met uw DigiD. Daar kunt u ook direct een nieuwe aanvragen, als dat nodig is.

Controleer of Uw administratie op orde is

Uw administratie moet op orde zijn om snel en volledig aangifte te doen. Zorg dat u alle cijfers op een rijtje hebt. Lees meer bij:

Weet welke regelingen en aftrekposten voor U zijn

We hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet:

Check of u er gebruik van kunt maken.

Weet waar U extra op moet letten

Er zijn onderwerpen waarmee regelmatig fouten worden gemaakt in de aangifte. Bijvoorbeeld:

Kijk ook welke belastingzaken zijn veranderd vanaf 1 januari 2018. Loop ze nu al door, dan weet u bij het invullen precies waarop u moet letten.

NOTE: Ook goed om te lezen voor particulieren wat de aftrekposten zijn voor 2018 en 2019

Wat zijn de fiscale aftrekposten belasting 2018 en 2019 voor particulieren? Dat is belangrijk voor uw belastingaangifte inkomstenbelasting in 2018 en 2019, maar ook voor uw loonheffing en teruggave inkomstenbelasting gedurende het jaar 2018 en 2019. Let op box 1 en box 3 van de inkomstenbelasting. Bekijk ook digitaal of u moet bijbetalen of niet, zodat u weet waar u aan toe bent. Vergelijkbare aftrekposten gelden ook voor 2019.

Klok tikt voor u als ondernemer….de “aangifte inkomstenbelasting 2018” komt eraan

1 Mei komt met rasse schreden dichterbij. U heeft de tijd tot en met 30 april 2019 om uw aangifte inkomstenbelasting in te dienen (tenzij U natuurlijk bent meegenomen in de uitstelsregeling, dan dient U de aangiften uiterlijk in januari 2020 ingediend te hebben). Morgen 7 maart komt Admi Account met een handige checklist van de Belastingdienst. Bent u hierin niet zo goed thuis of kunt u er geen tijd voor vrijmaken, wij nemen deze zorg graag van u over.

Uiteraard kunt u voor of na die tijd altijd contact met ons opnemen.